Ribjes, spareribs of spare-ribs, iedereen schrijft het anders maar dat maakt natuurlijk helemaal niet uit: het gaat tenslotte om de smaak van deze barbecue topper. Een goede sparerib is langzaam gegaard en valt daarom makkelijk van het bot af. Hier zit echter wel een probleem aan: het heeft enige voorbereiding nodig, en is dus niet snel klaar.

Veel mensen kopen kant en klare spareribs bij de supermarkt over slager, het liefst ook die al voorgegaard zijn zodat je ze eigenlijk alleen maar even hoeft te verwarmen en dan kun je ze eten. Maar dat is natuurlijk niet hoe je het wilt. Er zijn ook mensen die denken tijd te kunnen besparen door de spareribs alvast ‘voor te koken’ ook dit is een no-no voor een echte goeie sparerib: door het vlees te koken gaat er tenslotte al veel smaak verloren.

Voor deze spareribs heb je ongeveer 3 uur de tijd nodig, dus het is verstandig om alvast een dag van te voren te beginnen. Ga uit van 1 of 2 ribben per persoon aangenomen dat je ook nog andere zaken bij het eten hebt. Als eerste moet je het vlies van de ribben verwijderen, spoel hierna de ribjes af onder de kraan en dip ze droog met wat keukenpapier. Als ze gedroogd zijn kun je ze insmeren met je favoriete BBQ Rub. Een rub kun je kant en klaar kopen op vele locaties en is simpel gezegd gewoon een mix van droge kruiden. Je kunt natuurlijk ook je eigen mengsel gebruiken.

Om de rub goed zijn werk te laten doen kun je dit het beste een paar uur laten intrekken (dus doe dit gedeelte de avond van te voren, kan het daarna een nacht intrekken en kun je de volgende dag met de vervolgstappen verder.

Bereid je BBQ voor om indirect te kunnen grillen. Weet je niet het verschil tussen direct grillen en indirect grillen, bekijk dan even onderstaande uitleg video

Dan komt de belangrijke stap van het garen van de ribjes. Gebruik een braadslee of aluminiumbak om daar de ribben in te leggen. Leg ze met de bolle kant naar beneden en sluit het goed af met aluminiumfolie. Hierna mogen de ribjes ruim 2 uur indirect garen op ongeveer 180 graden. Let op dat de botten het aluminium folie niet kapot maken. Het idee is dat de ribjes in het eigen vocht heel langzaam garen waardoor de smaak van het vlees behouden blijft en je heerlijke ribjes krijgt.

Na 2 uur afgedekt aan het garen geslagen zijn mag je de folie verwijderen. Je kunt nu de holle kant (de onderkant) van de ribjes insmeren met glaze en dan laat je ze een minuut of 10 liggen. Glaze is eigenlijk de barbecue saus die je gewoon kunt kopen in de winkel, maar het beste zelf kan maken naar eigen smaak. Na een minuut of mag draai je de ribben om (bolle kant naar boven) en smeer je ook deze kant in met de glaze. Deze blijven dan nog 20 minuten liggen. Afhankelijk van je smaak en je glaze kun je deze laatste stappen herhalen zodat er dikkere laag met saus op de ribjes komt.