Wat het beste barbecue vlees is, is nogal lastig te zeggen. Ieder heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur. Maar als we kijken naar het meeste verkochte vlees bij de supermarkten en slagers in Nederland dan kom je ongeveer tot deze lijst.

De Hamburger

Vroeger had je simpelweg een hamburger gemaakt van gehakt en wat kruiden. Inmiddels zijn de hamburgers het gehele jaar door te krijgen in verschillende variaties: de grillburger, de American hamburger, de beefburger, de kipburger en natuurlijk ook vegatarische burgers. Voor op de barbecue kun je de kant en klare burgers kopen, maar ze worden ook nog steeds thuis gemaakt. Het voordeel is dan dat je je eigen kruiden kunt toevoegen en dat je ze kunt maken van het type gehakt dat jij lekker vindt (of dat nu rundergehakt, lamsgehakt, half-om-half gehakt of welke andere vorm dan ook). Maakt het af met een lekker hamburger broodje en wat cheddar kaas.

De Worst

Op een mooie 2e plaats staat natuurlijk de barbecueworst. En ook de worst heb je in steeds meer smaken en soorten. En ook in deze categorie komen er steeds meer vegetarische varianten bovendrijven. De klassieke varkensworst wordt nog steeds veel gegrilled.

Sate

Misschien wat minder variatie (alhowel: kipsate, varkenssate, lamssate, kalkoensate) maar zeker ook een bekende op menig BBQ. Uiteraard mag hierbij de satesaus niet ontbreken.

De Speklap

Bij barbecue hoort spek, en voor de meeste mensen (en tuinen) is een compleet varken aan het spek niet te doen dus doen ze het maar met dit welbekende alternatief. Bij de normale maaltijd wordt niet vaak een speklap gegeten, maar er is bijna gaan barbecue te vinden waarbij er GEEN speklap aanwezig is.

Kip

Of het nu een kippenvleugel of drumstick is (of wellicht de ‘chicken on a can’), maar ook de kip met bot mag eigenlijk niet ontbreken bij een barbecue. Lekker kluiven!