Nog zo’n klassieker op menig barbecue en picknick kleed: de aardappel salade. Ook hier heeft iedereen weer zijn eigen versie. We gaan proberen om een algemeen recept hier neer te zetten met wat tips van ingredienten die ook vaak gebruikt worden.

Het begint allemaal met het schillen en in kleine stukjes snijden van de aardappels. Hierna moeten de aardappels ongeveer 10 minuten koken in een pan met water en zout. In een aardappelsalade zitten ook vaak doperwtjes, die kun je dus ook meteen koken (ongeveer 5 minuten).

Meng yoghurt met mayonaise, mosterd, knoflook, peper en zout tot een mooie saus. Hoeveel heb je nodig? dit hangt af van je eigen smaak en natuurlijk de hoeveelheid aardappels. Als leidraad kun je 3 eetlepels yoghurt en 2 eetlepels mayonaise per halve kilo aardappelen aanhouden. Vaak doet men er ook wat klein gehakte (versie) bieslook doorheen.

In de meeste (zelfgemaakte) aardappelsalade zitten ook kleine stukjes augurk, en de echte fanatiekeling doet er ook nog kleine stukjes hardgekookt ei doorheen. Voor een extra bite kun je ook hardgebakken spek reepjes er doorheen mengen. Maak het zo uitgebreid als je zelf wilt, of wat de mensen die het gaan eten willen. Voor een vegetarisch gezelschap zijn de spekreepjes misschien niet zo’n goed idee.

Hussel als eerste de basis ingredienten door elkaar (zorg er wel voor dat alles afgekoeld is) en daarna de gemaakte saus. Dek af en zet het een in de koelkast. Je kunt dit ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Hoe langer het in de koelkast staat, hoe beter de smaak ook in de aardappels trekt, dus verstandig om dit een dag van te voren klaar te maken.